De Spoelkom/De Franse café au lait bol, leuk om te verzamelen, gezellig om te gebruiken

Gepubliceerd op 8 april 2023 om 16:34

 Wat zijn ze leuk, zo kleurrijk, vaak met geweldige motieven en vrolijke kleuren… spoelkommen.

 

 (foto La Table D'Eglantine)

 

De spoelkom is geweldig om te verzamelen, en dat doen dan ook heel veel mensen.  Ze staan super leuk op het keukenrek, op de open planken boven het aanrecht of in een keukenkastje met glazen deurtjes. Ze zijn stapelbaar en multifunctioneel.                                                                                               

▪️Je kunt ze, net als de Fransen, gebruiken om ‘s ochtends met een stukje stokbrood of een croissantje in de koffie of thee te dopen                                                                                                           

Toen ik lang geleden een tijdje in Frankrijk woonde, zag ik ze voor het eerst bij het ontbijt bij de familie waarvoor ik als au pair werkte, en vond het bijzonder grappig zo’n enorme bowl.

 

▪️Natuurlijk kun je ze ook gebruiken als snackschaaltje met olijfjes of nootjes. Wat staat dat gelijk super gezellig op tafel! Lekker wijntje en stokbroodje erbij.:)

▪️Of je zet ze gewoon op een mooi plekje, in gezellige stapeltjes om heerlijk van te genieten. Het is ontzettend leuk om spoelkommen te verzamelen. Want zeg nou zelf daar wordt je toch blij van.

 

 

Waar komt nu oorspronkelijk de spoelkom vandaan en waar werd het voor gebruikt

▪️De spoelkom bestaat al eeuwen lang en was een onderdeel van het theeservies. Vooral in China werd het veel gebruikt, daar komt oorspronkelijk de theeplant en het gebruik van theedrinken vandaan.

Vroeger werd er tijdens het theedrinken natuurlijk gebruikt gemaakt van losse theeblaadjes en soms werden er ook verschillende soorten thee gedronken. Als je dan klaar was met je theetje, stond er op de tafel zo n prachtige spoelkom met water klaar. Daar spoelde je dan je kopje in uit, zodat de achtergebleven theeblaadjes uit je kopje in de spoelkom achterbleven.

 

▪️In Frankrijk heet het een bol (à café au lait) en wordt het  al generaties lang gebruikt om heerlijk je stokbroodje in je ochtend koffie of thee te dopen als typisch Frans ontbijtje.

 

Er zijn een aantal motieven die regelmatig terugkomen:

▪️streepjes/dun of dik➖➖➖

stippen🔵🔵🔵  ▪️bloemetjes🌸🍃🌸🍃

▪️of een leuk boogjes motief, deze is ook zeer geliefd

Leuk te combineren met de effen spoelkommen in dezelfde kleur, juist de combinatie van de verschillende schaaltjes maakt het zo leuk.

Ook zijn er verschillende maten, klein, gemiddeld en groot. Die echt grote waren waarschijnlijk echte spoelkommen, de kleine om uit te drinken.

 

Je kunt verzamelen op maat, kleur, motief of heerlijk alles gezellig door elkaar. Ook een leuk idee is per plank een ander kleurtje bijvoorbeeld.

De kleuren variëren veelal van:

 

Geel    🟨

 

Rood   🟥

 

Blauw 🟦 Mijn favoriete kleur

 

Wit      ⬜ Met leuke motiefjes

 

Groen  🟩

 

Paars  🟪  en Rose, soms ook

 

Niet zo gek dat je daar gewoon blij van wordt🌈

De foto mocht ik gebruiken van  la_table_de_eglantine Een Deens insta account met prachtig servies wat zij verkoopt in haar webshop: www.latabledeglantine.com

 

BrocFrance heeft altijd een aantal spoelkommen in de webshop staan en gaat er ook speciaal naar op zoek in Frankrijk. Heerlijk als ik er weer één spot. Overigens zijn de echt oude spoelkommen tegenwoordig best behoorlijk aan de prijs maar ik neem ze toch altijd mee, want ik weet dat de echte verzamelaar er superblij mee is.

 

Je kunt ze natuurlijk ook leuk combineren met nieuwe spoelkommen, want die worden in Frankrijk nog steeds gemaakt. Voor de koffie/thee/warme chocomelk of cereal, want dat eten ze in Frankrijk tegenwoordig natuurlijk ook bij het ontbijt. (Ook daar staan er altijd een paar van in onze webshop)

 

 

Iedere keer als ik weer van die hele leuke spoelkommen heb gekocht denk ik, deze hou ik zelf, ik ga gewoon m’n eigen verzameling beginnen.

Maar tot zover is het nog niet gelukt. Want dan vind ik het ook weer zo leuk om mooie foto’s te maken en ze in de webshop te zetten, om er weer iemand heel blij mee te maken.

Want daar doen we het tenslotte voor. Niks leuker dan van iemand te horen hoe blij ze met hun gekochte artikel zijn, en hoe leuk dat het bij hen thuis staat, soms begeleid met een mooie foto.

 

De  spoelkom bestaat dus echt al heel lang en is veranderd van een gebruiksvoorwerp behorend bij een mooi servies, dat vroeger natuurlijk ook vaak prachtig stond te pronken, naar een heel leuk verzamelobject. Een verzamelobject waar je door z’n fantastische kleuren gewoon altijd vrolijk van wordt.

 

Er komt een dag dan hou ik ze zelf :) ….maar nu nog even niet, ik heb ze gewoon weer gezellig  in de webshop gezet. En tot ze weer verkocht worden mag ik er nog even lekker van genieten.

(Ondertussen heb ik er ook een aantal voor mezelf gehouden, want wat zijn ze leuk!😊)