Savon de Marseille/St Remy de Provence

Gepubliceerd op 7 augustus 2020 om 22:39

Ik maakte deze foto in St. Remy de Provence en besloot eenmaal thuis eens uit te zoeken wat dat nu eigenlijk precies is,  Savon de Marseille. Is het een merknaam, komt het echt alleen uit Marseille en waarom wordt of eigenlijk werd het hier al zolang in de Provence gemaakt?

 

Bij dit fantastische winkeltje in St. Remy de Provence verkopen ze zeep, alleen maar zeep. Savon de Marseille om precies te zijn. Van die prachtige vierkante blokken zeep met zo’ n mooie stempel. Maar ook enorme rechthoekige ‘bakstenen’ zeep of zeep aan een touw en enorme brokken zeep. Mooi vind ik dat zo’ n origineel winkeltje met een authentiek product en dan zo’ n etalage prachtig, ik kan daar echt van genieten.

 

Nou is St. Remy, mijn absolute favoriete stad in de Provence, natuurlijk bekend om zijn hele leuke weekmarkt op woensdag en zijn vele gezellige restaurantjes.  Maar ik vind het vooral zo leuk omdat er van die hele leuke originele winkeltjes zijn. En dit is er een van, alleen de etalage al zo mooi.            

 

Ik maakte deze foto en besloot eenmaal thuis eens uit te zoeken wat dat nu eigenlijk precies is,  Savon de Marseille. Is het een merknaam, komt het echt alleen uit Marseille en waarom wordt of eigenlijk werd het hier al zolang in de Provence gemaakt?

En wat blijkt Savon de Marseille is eigenlijk een soort van authentieke manier om deze zeep te maken, met alleen maar natuurlijke ingrediënten en ze doen dat in de Provence in de omgeving van Marseille al zo’ n 600 jaar. Het wordt gemaakt met 72% olijfoliezout en soda. Waarmee het gelijk duidelijk is waarom het hier ontstaan is in de Provence zo lang geleden. De natuurlijke grondstoffen waren volop aanwezig. De vele olijfbomen zorgden er voor de olijfolie en zeewater en later zout uit de Camargue waren ook in de buurt.

 

Het is overigens geen beschermd merk, de naam kan dus vrij gebruikt worden. Het merendeel van de Savon de Marseille komt zelfs niet eens uit Frankrijk. Deze zijn vaak te herkennen aan de vele mooie kleurtjes, wat natuurlijk ook hele leuke zeepjes zijn. Ook in Frankrijk worden deze kleurrijke Savon de Marseille zeepjes geproduceerd. Ze worden dan veelal  niet op de autenthieke maar op de moderne manier gemaakt.

Er zijn een klein aantal savonnerieën in Zuid-Frañkrijk die officiële erkend zijn als producent van Savon de Marseille en deze gekleurde zeepjes maken volgens de tradities van Savon de Marseille  waarbij de zeep minimaal 72% plantaardige olie bevat. De prachtige kleuren zien er fantastisch uit en de zeepjes ruiken heerlijk.

De echte authentieke Savon de Marseille wordt nog maar door een vijftal bedrijfjes in de Provence gemaakt en bevat  zeker geen parfum of kleurstoffen. Ze zijn olijfgroen, bruin, crème of wit/lichtgeel van kleur en hebben de originele Savon de Marseille stempel.

De groene zeep is gemaakt van olijfolie en wordt voornamelijk gebuikt voor verzorging en de witte zeep van palmolie en is meer geschikt voor de was en om mee schoon te maken.

                                  

Vroeger (en tegenwoordig ook steeds meer) gebruikte men de zeep overal voor. Gewoon als handzeep of om zich mee te wassen, maar ook in de huishouding voor de was en om mee schoon te maken. Het schijnt een goede vlekverwijderaar te zijn, je kunt je hele huis er mee poetsen door er een sopje van te maken en er zijn zelfs mensen die poetsen er hun tanden mee, tja…

 

Ik zelf geef er de voorkeur aan om hem op een mooi schoteltje in de badkamer te leggen en er af en toe heerlijk mijn handen mee te wassen, zodat ik iedere keer weer word herinnerd aan de Provence met z’n prachtige natuur, gezellige stadjes met hele leuke winkeltjes en fantastische weekmarkten.

 

Ben je in de Provence en vind je het leuk om meer te weten over de Savon de Marseille

In Marseille, Vieux Port is het Musée du Savon de Marseille en in Salon de Provence kun je een bezoek brengen aan Maurius Fabre, een familiebedrijf waar ze al meer dan 100 jaar Savon de Marseille maken.