Bonjour je voudrais une baguette s’il vous plaît /Het Franse stokbrood. Deel 2

Gepubliceerd op 4 november 2020 om 21:05

Naarmate ik langere tijd in Parijs woonde en mijn Frans ook wat beter werd, ging het bestellen van een stokbroodje gelukkig een stuk makkelijker:) En leerde ik de verschillende stokbroodtermen en gebruiken kennen:

 

-Une baguette is het goedkope gewone stokbrood, wettelijk bepaald 250 gram en ongeveer 65 cm lang en altijd lekker.

 

-Daarnaast heb je de tradition, afkorting van baguette de tradition. Deze is wat duurder en wettelijk beschermd in Frankrijk. Hij wordt gemaakt met alleen meel, zout en gist, bevat geen kunstmatige toevoegingen en de tijd van het rijzen en kneden is langer. Daarbij moet de tradition ter plaatse bereid zijn. Hij smaakt nog lekkerder en knapperiger.

 

-Dan heb je nog het extra dunne stokbroodje de zogenaamde flûte of fichelle. Deze heeft veel korst en weinig zacht brood. Per regio kan deze naam overigens ook nog eens verschillen.

 

-Le pain bevat hetzelfde meel en is even lang als de gewone baguette maar is twee keer zo breed, dus bevat meer zacht brood.

 

-Je kan overigens ook nog een half stokbrood kopen, de zogenaamde demi- baguette.

 

- En als echte Fransman kies je natuurlijk ook nog voor:                                                       

une baguette bien cuite / een hardgebakken stokbroodje of une baguette pas tros cuite / niet te hard gebakken   

                                                                                                                                   

 

De Fransen eten vaak meerdere keren per dag stokbrood. Het nadeel van dit heerlijke brood is dat het na een paar uur echt niet lekker meer is. Daarom bakt de bakker ze de hele de dag doorEn wordt er veelal een paar keer per dag een vers stokbrood gekocht:

 

*s ’Ochtends om als petit déjeuner/ ontbijt heerlijk met een stukje stokbrood met jam te soppen in je koffie. Vandaar natuurlijk van die grote mooie koffie kommen :)

 

*s ’Middags bij het ďéjeuner/ lunch wordt er in Frankrijk veelal warm en uitgebreid gegeten.         

De lunch begint altijd stipt om 12.00 uur/midi.  Vandaar dat er nog steeds veel bedrijven tussen 12.00 en 14.00 uur gesloten zijn. Zelfs op veel basisscholen eten de kinderen in de kantine een warme maaltijd, natuurlijk met stokbrood.                                                                                                                          

Maar vooral op zondag is de lunch in Frankrijk erg belangrijk en wordt er lang en uitgebreid gegeten, vaak met de hele familie.

*Voor onderweg en bij haast heb je natuurlijk ook de bekende sandwich Jambon-Beurre, een groot stuk stolbrood met boter en ham, altijd lekker. Wij eten hem vaak als we op Brocante inkoop zijn in Frankrijk.

 

*En in het Noorden van Frankrijk kun je bij de friterie zelfs een stokbroodje frites bestellen, de zogenaamde baguette frites. Het favoriete broodje van onze puberzoon een paar jaar geleden! :)                             

En dan het liefst op een bankje in Calais. Met de zeewind om je oren, de enorme schepen die vlak   langs het strand lijken te varen en de brutale zeemeeuwen waar zoonlief graag een frietje naar gooide. Zodat het er binnen de kortste tijd uitzag als een scène uit de film The Birds! :)

 

*Ook bij het diner, vaak rond 19.30 uur, is er altijd lekker vers stokbrood. En dan niet zoals bij ons vóór het eten, maar tijdens de maaltijd, en na het hoofdgerecht met een heerlijk kaasplankje.

Het stokbrood hoef je dan overigens niet te snijden maar kun je gewoon afbreken.  Ook het met een stukje stokbrood de restjes, of saus van het bord vegen is in Frankrijk heel normaal, het zogenaamde saucer .

 

Het Franse stokbrood, Ik ben er dol op! :) En ik kan niet wachten om weer heerlijk naar Frankrijk op vakantie te gaan en te vragen:

 

Je voudrais une baguette s’il vous plait! :)